Pavel Kočička

Tak trochu o EET

5. 12. 2016 13:28:49
Překvapuje mě, kolik lidí při jméně Babiš vypíná mozek. Jméno funguje na první signální a dobří kamarádi i známí vidí rudě a nepoužívají kritické myšlení. Pro ně platí jednoduchá rovnice Babiš = zlo.

Babiš není člověk, kterého bych někdy mohl volit (nevolil jsem a nebudu). Je to populista s catch-all party, která vyzobává voliče napravo nalevo. Druhou jeho devizou jsou neschopní konkurenti-oponenti, kteří nemají co nabídnout, případně to dělají tak špatně, že stačí se držet svého tématu a je vymalováno (nějak takhle).

Ale k EET, u kterého mě zaráží spousta věcí. Nejprve negativa, která vidím:

  • penězovod do IBM a spřátelených firem. Jako by se potvrzovala fáma, že IBM potřebuje ze státu dostat nějakou částku ročně, takže pokaždé vymyslí a dodá nějaký projekt, ať už je to státní pokladna nebo dnes EET. A samozřejmě JŘBÚ. (Komentář u Michala Illicha.)
  • zvyšující se zátěž podnikatelů. Místo, aby jim s nástupem EET některé starosti ubyly (přiznání k DPH, kontrolní hlášení), naopak se přidávají další. Nemysly u registrace, neustálé vyžadování stále stejných údajů dokola, svědčí o naprosto mizerné implementaci. Co na tom, že stát otevírá data (je to samozřejmě super), ale pro začátek by pomohla menší buzerace.
  • náklady na zaměstnance. Možná spíše zaškolení zaměstnanců a naučení se něčeho nového. Pokud dnes stačili s psaním čárek na papír, nově budou muset pokladnu používat.
  • restaurace ano, doktoři ne. Zatímco ePreskripce léků neprošla, protože "10 % doktorů nemá počítač" a doktory si musíme předcházet, tak u restaurací ohled brát nebudeme. Pravda je, že doktorská lobby zasáhla a důvodem bylo spíše, že jim bordel a minimální dohled vyhovuje...
  • zbytečnost či nahraditelnost. Asi by šlo vymyslet víc způsobů, jak to dělat jinak. V USA místo elektronizace volí pořádnou kontrolu placení daní a každé neplacení daní je těžký federální zločin. Ale popravdě, ještě jsem od kritiků EET neslyšel, jak ho v oblasti výběru daní dobře nahradit.
  • agenda ČSSD. Registrační pokladny je dlouhodobá agenda SocDem, že to skončilo v této podobě za úřadování Babiše je spíše zásluha IT dodavatelů. Zatímco veškerou kritiku schytává Babiš, ČSSD se v pozadí směje, že nemá Černého Petra. Kromě toho EET pomohli schválit Lidovci a část poslanců Úsvitu.

Ale k jádru pudla, tedy co moc nechápu:

  • obhajoba "kultury" vesnických hospůdek. Na mnoha výletech po Česku jsme byli nuceni navštívit místní pohostinství a málokdy to byl pozitivní zážitek. Mikrovlnková kuchyně doplněná o zahulený prostor a špatné pivo za mě není argumentem pro zachování. Možná pro ně není problém placení daní, ale náklady na EET - kupodivu vznikla řada EET pokladen s nulovými či minimálními náklady, například EET plus nebo TvojePokladna.cz a jiné postavené na Open EET. Ostatně o reálných nákladech budeme ještě mnoho číst a uvidíme, jaká je skutečnost. Zatím třeba diskuse u Jirky Helmicha.
  • meníčka za sedmdesát pět. Každý slušný restauratér vám řekne, že tohle není cena, za kterou se dá jídlo prodávat (a uživit se), a to ani polední menu. Můžete to nahnat na nápojích, ale pokud se máte uživit a zaplatit daně, musí být cena jinde nebo si to musíte nahonit jinde. Pláč nad tím, že bylo lepší platit na černém trhu 75, než nyní stovku, mi přijde dost pokrytecký.
  • tax avoidance. Neplacení daní je v USA snad nejtěžší zločin. Když nemohli Al Caponeho dostat do vězení za vraždy, utáhli ho na neplacení daní. Neplacení daní by mělo být fuj v každé společnosti. Zajímavé, že u nás se dostalo z pozice "daně se většinou platí, šedá ekonomika není tak strašná" do pozice "no tak co, oni daně neplatí, aby přežili a vy jste mohli mít meníčka za 75". Najednou je neplacení daní strašně sexy, protože tím bojujete proti Babišovi. Za mně tím podporujete podvodníky, kteří zaměstnávají lidi na černo a přiznávají třeba jenom třetinu příjmů. Jestli vám to nevadí, tak mě ano.
  • skončí tisíce "podnikatelů. Sakra tak ať skončí! Přestavte si, že chcete otevřít restauraci, vařit dobrá jídla a poskytovat skvělý servis. Ale nemůžete, protože už ve vesnici/městě existuje podvodník, který jede většinu načerno, podráží ceny a vy se s poctivostí neuživíte. Skutečné změny poznáme až časem, třeba kolik podnikatelů skončilo, ale na jejich místě funguje tak trochu jiná firma bez historie...
  • postihují se malí, ne velcí. Hloupá argumentace. Proti velkým podvodům mohly zakročit již dříve pravicové vlády, ale nějak se jim do toho nechtělo. Aby se jim chtělo, když se z velkých peněz dlouho financovaly politické strany všech barev.

Argumentů se dá najít ještě celá spousta, rád se přiučím třeba v diskusi. Co je důležité, EET je tady, do voleb ho nikdo nezruší a podle neschopnosti pravice zřejmě ani po volbách. Současná diskuse o EET bude lidi jenom víc a víc otravovat. Pokud se má něco posunout dál, je třeba rozkrýt IT tunel do MF a bojovat proti JŘBÚ u všech projektů (třeba u mýtného), kontrolovat stav systému, tlačit na zlepšování fungování - rychlejší a automatické registrace, jednodušší registrace, sledovat, zda nedochází ke zneužívání.

Autor: Pavel Kočička | karma: 36.76 | přečteno: 6282 ×
Poslední články autora